Radiokanaler og Frekvenser
En sambandsradio må programmeres med frekvenser for å virke!
Ut av boksen er en sambandsradio helt tom for kanaler, men har mange tomme kanalplasser som må programmeres med frekvenser slik at man kan snakke sammen med andre radioer som har de samme frekvensene. Frekvenser er en resurs og forvaltes av NKOM ( National Kommunikasjonsmyndighet ) De kan tildele frekvenser i det området du skal bruke sambandsradioen på slik at du ikke forstyrrer andre med radio, eller andre forstyrrer deg. NKOM har fullstendig kontroll på hvilke frekvenser som brukes hvor.
Sambandsradio deles derfor ofte inn i to kategorier, PMR radio og Fribrukradio.
Fribruk egner seg på korte avstander på opp til 1 - 2 km i fri sikt. Fribrukfrekvenser er lisensfrie og trenger ikke å søkes om å brukes. Fribruk ligger på UHF båndet i området 444 og 446 mhz. Mange radioer kommer ferdig programmert for fribruk og kan derfor enkelt brukes ut av boksen. Det er mange begrensiniger rundt fribrukfrekvenser for at flest mulig skal kunne bruke de. Fribruk er vanlig i daglivarer, utesteder, små byggeplasser og til friluftsliv og fritid.
Du kan lese mer om fribrukradio lengre ned i teksten.
Trenger man lengre rekkevidde enn hva fribruk gir, eller trenger andre funksjoner og løsninger må man velge PMR radio, da må man søke om frekvenser og få dette tildelt av NKOM, en slik søknad vil vi i Lyd og Telesytemer AS hjelpe deg som kunde med. Det er noe vi ofte gjør iforbindelse med nysalg av sambandsradio til kunder.
Under kan du lese mer om PMR radio.
PMR RADIO. Profesjonell/Privat Mobil Radio
PMR radio er sambandsradio som ofte brukes mellom to eller flere brukere for å gi beskjeder. Slikt samband blir også omtalt soWalkie Talkie, og du må få tildelt frekvenser fra NKOM for å bruke PMR radio.
Hva er PMR?
PMR brukes for å dekke mange ulike sambandsbehov. I tillegg til tale så kan du med dagens moderne radioer få mange andre tilleggstjenester. Radioene kan ha innebygd GPS, mulighet til utsending av alarmer og ha innebygd ulike detektorer. Mange firmaer bruker PMR som en del av HMS sikringen. PMR kan brukes som backup for andre kommunikasjonsløsninger.
Nkom har laget en kort informasjonsfilm som gir deg informasjon om riktig bruk av PMR.
For bruk av kanaler og frekvenser med “jaktradio” eller “sikringsradio” kreves tillatelser fra henholdsvis Norges Jeger- og Fiskerforbund eller Sikringsradioen.
Se mer om dette her: Jaktradio og sikringsradio
Maritime radiokanaler
All bruk av maritime radiokanaler på sjøen administreres av Telenor Kystradio. Se kystradio.no
For å bruke maritime radiokanaler fra land mot fartøy, må du ha tillatelse fra Nkom.
Simpleks eller dupleks?
Vi skiller mellom simpleks- og dupleks samband. Simpleks (en-frekvens) samband er kommunikasjon direkte mellom radioer, mens ved dupleks (to-frekvens) samband går kommunikasjonen via en forsterker/repeater som ofte er plassert høyt i terrenget for å gi større dekningsområde.
Analog og digital PMR
Analog PMR er den tradisjonelle typen radiosamband. Talen går direkte til radioen slik at radiosignalet som sendes ut varierer i takt med talen. Når signalet blir svakere så blir talen vanskeligere å oppfatte.
I motsetning til analog PMR blir talen i digital PMR først gjort om til et digitalt signal, og dette signalet blir så kodet inn i radiosignalet som sendes ut. Kvaliteten på talen er bedre ved svakere radiosignal enn ved analog PMR. Der er flere varianter av digital PMR, slik som DMR, dPMR, P25 og NXDN. Ved bruk av digital PMR trengs det mindre frekvensområde enn analog PMR, og en kan da få plass til flere kanaler. Kvaliteten på sambandet blir bedre enn ved analog PMR, spesielt ved svakere signaler.
Hvem kan bruke PMR?
PMR er for private og profesjonelle aktører, og benyttes ofte innenfor industri, transport, beredskap, bygg og anlegg.
Det er kun autoriserte installatører som kan sette opp/installere basestasjoner. Kontakt en radioforhandler for hjelp og informasjon om praktisk utførelse.
For mer info rundt PMR se NKOM sine nettsider: https://nkom.no/frekvenser-og-elektronisk-utstyr/tillatelse-til-a-bruke-frekvenser/mobil-radiokommunikasjon
FRIBRUKRADIO.
Svært mange ønsker å bruke sambandsradio til fri bruk. Men hvor fritt er det egentlig å bruke fribrukradio? Fri bruk koster ikke noe ekstra utover innkjøpet av det antallet radioer dere trenger – du betaler ikke noe ekstra for selve bruken.
Dessuten er fribrukradio også noe billigere enn PMR radio. Men du bør få med deg at fribrukradio har visse begrensninger.
Bare for sikkerhets skyld: Fribrukradio er ikke tradisjonell enveis-radio som sender på DAB-, FM- og AM- båndene som P4, NRK P1 og Radio Norge. Med en sambandsradio / walkie talkie vi kan kommunisere med andre personer, slik vi gjør med mobiltelefoner – men vi er ikke tilgjengelige for andre enn de som er med i vårt samband eller innenfor radioens rekkevidde.
Selv om både sambandsradioer og mobiltelefoner benytter seg av radiobølger, opererer de på helt forskjellige frekvenser eller bølgelengder. Din sambandsradio vil ha sin helt egen kanal som går til en eller flere mottakere.
Fordeler og ulemper med fribrukradio
Fribrukradioer kan bare kommunisere på bestemte, faste frekvenser som myndighetene har sagt alle kan bruke. ( 444 og 446 mhz ) Men da kan radiosignalene sendes bare med begrenset styrke; maks. 0,5 watt. Det vil begrense avstanden mellom dere som skal være i kontakt med hverandre. Det er også lagt inn begrensninger for å unngå forstyrrelser fra andre brukere, hva slags antenne man har og hvordan signalene oppfører seg. Målet med dette er at flest mulig kan bruke disse frekvensene uten å forstyrre eller bli forstyrret over litt avstand. Fribrukradio er derfor ypperlig for en liten gruppe i et begrenset område. Men dersom man skal snakke sammen over større avstander eller på andre frekvenser, har myndighetene rett og slett sperret for dette.
Kort oppsummert !
Fordeler med fri bruk av mobilradio:
- Rimelig og greit
- Egnet for en mindre gruppe mennesker
Ulempene med fri bruk av mobilradio
- Begrenset til et lite geografisk område
- Et begrenset antall kanaler
- Begrenset antall frekvenser
- Liten senderstyrke
- Mange av mobilradioene kan ikke programmeres til andre frekvenser
- Mange av mobilradioene til fri bruk kan ikke gjøres om til konsesjonsbelagt bruk.
Vil du unngå ulempene med fri bruk kan du vurdere konsesjonsbelagt bruk av sambandsradio ( PMR RADIO ).
Det handler om at vi søker myndighetene om tillatelse på dine vegne og du får tildelt gitte frekvenser. Da kan x- antall mobilradioer settes opp med kraftige sendere og mobilradioene kan programmeres slik at de blir skreddersydd til ditt formål.
Dersom du skulle trenger utvidet dekning eller skal bruke radio over et stort område, har vi selvsagt også løsninger for det.
Har du spørsmål rundt radiokanaler og frekvenser kan du ta kontakt med oss på post@lydogtele.com